Fransiska Sturrus

Ons avontuur

Met ons gezin zijn wij in de zomer van 2019, 5 weken naar Malawi geweest, en 3 weken daarvan doorgebracht op het Mathunka-center. Met koffers vol knutselspullen, buitenspeelgoed en allerlei benodigdheden voor onze activiteiten kwamen we aan na een lange reis van 2 dagen. We werden meteen goed verzorgd door het personeel van het restaurant, die ons ook wegwijs maakte in de huisjes waar onze slaapplaatsen waren. Huisjes die voorzien zijn van fijne bedden, een eigen toilet en douche en voorzien van elektriciteit. Een rondleiding over het centrum liet ons zien waar de centrale hal, de schoolgebouwen, de verschillende opleidingen, het zorggedeelte en de woningen van de medewerkers waren. Deze weken hebben we gewerkt aan de tekst in de centrale hal waar elke morgen om 7.00 uur een dagopening is met alle medewerkers en kinderen van de school. 

Een dag op Matunkha

Een dag op Mathunka heeft een vaste structuur. Na de opening stond het ontbijt voor ons klaar buiten op het terras van het restaurant. Daarna werkten we aan de tekst in de hal en waren druk met de voorbereidingen voor het middagprogramma. Ook hebben we activiteiten gedaan op de school op Mathunka in verschillende klassen. Om 10.00 uur was er altijd koffiepauze en om 12.00 uur was het lunchtijd. De middagen gingen we er op uit om in de kleine dorpjes in de omgeving activiteiten te verzorgen. We waren altijd met een heel team en dat was ook wel nodig, want er kwamen heel veel kinderen op af, soms wel zo’n 150 kinderen. Zo waren er ook altijd vrijwilligers bij die konden vertalen, want niet alle kinderen konden engels. Zo’n reis naar zo’n klein dorpje in een terreinwagen was ook altijd een hele belevenis. Er renden ook vaak kinderen mee die blij lachten en zwaaiden als ze zagen dat er ook blanken in de auto zaten.

Vrije tijd

Tijdens deze drie weken op het centrum zijn we in de weekenden ook naar Vwaza geweest ( een natuurgebied in noord-Malawi) en naar een camping aan het  Lake Malawi. Ook hebben we in twee weken een rondreis door Malawi gemaakt. Daarbij zijn we naar het Liwonde National Park geweest met een safari om 6.00 uur ’s morgens en een bootsafari waarbij je tussen de nijlpaarden en de olifanten vaart met aan de oever hele families krokodillen. Daarna naar Cape Maclear en het paradijselijke Nkhata Bay.

Vele indrukken

Wat diepe indruk maakte: de vriendelijkheid van de mensen, waar we ook kwamen. De blijdschap van de kinderen omdat je ze aandacht geeft. De mensen hebben weinig en werken meestal hard ( maar inefficiënt) maar blijven vriendelijk en  berusten in hun lot. De schooltjes in de omgeving waar zo’n 65 kinderen in een klas zitten, op de grond, met werkelijk bijna niets. ( Voor mij als kleuterleerkracht niet voor te stellen…) Ze maken er wat van! Hun geloof geeft hun moed en kracht en er staan in elk dorp ook ‘tig’ kerkjes al dan niet opgericht door ‘het westen’.

Hartelijke groeten van Frank en Fransiska, Laura, Kristel, Tessa, Carlijn Sturrus